De Hunnebergen

De geschiedenis van de Hunnebergen & Luyksgestel

Ontstaan van De Hunnebergen

urnebergenUit de volksmond is dit het verhaal over het ontstaan van de Hunnebergen.

In 1995 is Jan van den Dungen gaan praten met de heren Piet Verspeek en Grard Hoeks. Beiden werden geboren in 1919 en kenden, door mondelinge overlevering, verhalen die betrekking hadden op het terrein van Scheerens en Van Montfort, de eigenaren van het gebied aan het Boscheind waar in 1903 opgegraven werd.

Men wist te vertellen dat de heer Scheerens de urnen opgroef met de bedoeling ze te verkopen. Dit deed hij aan de heer Poutiau uit Lommel en aan Dr. Wiegersma uit Deurne. De eerste urnen gingen van de hand voor de prijs van f. 2,50 per stuk. Later werd er beter over de prijzen onderhandeld. Het land van Scheerens had in Luyksgestel de bijnaam 'Perscherens kerk¬hof' (Peer Scheerens Kerkhof).
Deze naam is zondermeer een verwijzing naar de urnen.

Grard Hoeks stond nog dichter bij de praktijken van Scheerens. Als 8 jarig jongetje mocht hij immers mee gaan graven naar urnen. Hij heeft echter nooit gezien dat er een urn naar boven werd gehaald. Wanneer door de bodemstructuur maar enigszins het vermoeden bestond dat in die grond 'eerder was geroerd', dan moest Grard meteen ophouden en werd hij naar huis gestuurd. Scheerens kon zo zonder pottekijkers de urn opgraven. Deze moesten echter eerst nog een dag aan de buitenlucht blootgesteld worden om uit te harden, anders zouden ze verpulveren.

Het gebied dat in de volksmond dus 'Perscherens kerkhof' heette, wordt ook wel het 'Parbluke' genoemd. Deze term is vermoedelijk een verbastering van paraplu, de vorm die de dennenbomen hadden.

De terreinen waar urnen zijn gevonden zijn nu beschermd gebied, en dit vanaf 1989. In hetzelfde onderzoeksgebied van Peer Scheerens ligt ook het sinds 1930 bestaande openluchttheater "De Hunnebergen".
Er zijn in Luyksgestel twee theorieën gangbaar om deze naam te verklaren. Ten eerste zou deze naam kunnen wijzen op 'hunnebedden'.
Maar de naam zou ook kunnen wijzen op de aldaar gevonden urnen. Het perceel van het openluchttheater vormt als het ware een eenheid met het perceel van Scheerens en Van Montfort aan de andere kant van de Postelscheheideweg. Het theater is omgeven door heuveltjes, dus het zou mogelijk zijn dat de naam Hunnebergen een verbastering is van Urnenbergen.
Oudtijds werd dit deel van het Boscheind ook het gebied "De Berg" genoemd. Je woonde niet op de Berg maar " in de Berg ". Bovendien had Fried Scheerens de bijnaam " bergfried " hetgeen ook wees op zijn afkomst, nl. dit deel van het Boscheind in Luyksgestel. De meest logische verklaring is daarom Urnenbergen.

Jan van den Dungen-Luyksgestel© 1996