De Hunnebergen

De geschiedenis van de Hunnebergen & Luyksgestel

Andere Wetenswaardigheden en Musea

Bakkerijmuseum Luyksgestel

Het Kempisch Bakkerijmuseum wil de bezoeker kennis laten nemen van de veelzijdige cultuurhistorie van de bakkerij. Een aantrekkelijke presentatie van de collectie die het karakter van het museum onderstreept, de vele activiteiten en de liefde voor de ambacht bieden de bezoeker in samenwerking met de molen De Grenswachter een totaalconcept.

Daarnaast wil het Kempisch Bakkerijmuseum Luyksgestel een bijdrage leveren aan het behoud van het culturele erfgoed van het bakkerijwezen. Met de presentatie van de collectie in het museum wordt een algemeen overzicht geboden over het bakkersleven vanaf 1850.

Het Kempisch Bakkerijmuseum wil graag een informatiebron zijn voor bezoekers die verdere
verdieping zoeken aangaande een bepaald onderwerp.
ls museum hebben wij één duidelijk doel. Iedereen vertellen hoe prachtig het bakkersambacht is. Wij zijn dus ook geen standaard museum. U wordt mee op reis genomen door de wereld van de bakker in omstreeks 1850.

U treed in zijn voetstappen en gaat proeven, ruiken, voelen en zien wat het ambacht inhoudt. Er wordt een verhaal verteld over de bereidingswijze en de grondstoffen van authentiek brood. Ons museum bestaat uit een demonstratiebakkerij, met een heuse houtgestookte oven uit 1850. U gaat aan de ouderwetse bakkerstroggen een eigen broodje vormen.

Daarnaast heeft het museum (zoals een echt museum het betaamt) een kleine collectie uit de bakkerswereld. Hier moet u denken aan bijvoorbeeld bakkersgereedschap, machines en diverse speculaasplanken.
www.bakkerij-museum.nl